Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@AlieN (05.06.2025 22:55): ano vím, to je právě těch pár her, tzn. TW3 next-gen a CP77, prakticky jediné 2 moderní hry kvůli kterým bych o RT uvažoval, no a dejme tomu Forza Motorsport. A pak tu máš předělávky starých pecek do RT. Pokud s RX 9060 XT nebudu spokojen, prostě ji vrátím, dělá to kdekdo, tak proč ne já.

Mám doma už měsíc a něco VR sety Oculus Rift a Meta Quest 2, v reálu na tom druhém hraje jen můj synek a mě to vůbec neláká připojit k PC a lítat. Stále zvažuji koupi high-end mašiny na simulátory, alá R7 9800X3D a RX 9070XT, 64GB RAM, apod., plus Meta Quest 3, ale to bych musel fakt začít intenzívně lítat abych obhájit tu brutální sumu. :)

Možná nakonec rezignuji na AM5, narvu do sestavy R7 5700X3D a bude vymalováno, v kombinaci s RX 9060 XT ušetřím nemalé peníze a v reálu to nejspíš bude cajk.
@Jab (05.06.2025 19:50): Jak se to vezme s tou archaičností - těm starým kartám drasticky pomohlo vydání FSR, to prodloužilo životnost mé tehdejší RX480 o hezkých pár let, s tou jsem Cyberpunk taky v pohodě hrál.
@Rapier (05.06.2025 19:56): Problém začal koupí 4K monitoru a skončil koupí nové GPU :) Možná by ten problém šel nějak vyřešit kdybych se ve winech trochu pohrabal, ale nezkoumal jsem, nebylo to úplně zásadní a věděl jsem že budu grafiku v dohledné době upgradovat.

Jak ti pojede Cyberpunk v RT pak napiš, na to jsem zvědavý - ale do chiméry má daleko, však schválně si pak porovnej ten Cyberpunk s RT reflections a bez nich.
@AlieN (05.06.2025 19:46): to je zvláštní, 4K ve Windows přece nemůže být žádný problém pro RX 6600, nesouviselo to spíš se samotným chováním OS, respektive nedostatku RAM, případně internetovým připojením? 

@AlieN (05.06.2025 18:48): nemám strach, že bych si RT na RX 9060 XT nezahrál, moc nových her nehraji, stačí mě CP77 a TW3, a pak vždy můžeš snížit detaily. Nemluvě o tom, že v podstatě žádné pořádné RT hry nejsou. :)
RT je chiméra, něco co Nvidia hrozně moc propaguje, ráda o tom mluví, ale já jsem dosud neviděl jediný letecký simulátor s RT, a nebýt Forza Motorsport tak ani automobilový simulátor.
@AlieN (05.06.2025 16:56): momentálně jedu nativ 1440p s RX 5700XT 8GB, na nějaké 1080p se můžu víš co? :) Tohle bude masivní skok za nižší cenu, než kdybych před rokem koupil RX 7800XT 16GB nebo RTX 4070 12GB.

PS: jasně, že RX 9070XT je jiná liga. To naprosto chápu, ale pro můj počet nahraných hodin za poslední roky na PC už jsem tak trochu na high end rezignoval. Plány jsou krásná věc, realita jiná (čas, chuť, rodina, atd). Raději tu druhou půlku vezmu, připlatím a pořídím SteamDeck na cestu.

Dostal jsem se do stavu kdy PS5 mají děcka v pokoji, XSX pro změnu nelze příliš použít (a mě se to nechce furt přenášet, odpojovat-zapojovat) bo se dívají jiní na Netflix na TV, a já nakonec hraji v ložnici na Xbox One S.
@Rapier (05.06.2025 16:25): Tak ve 4k taky bude zhruba na dvojnásobku výkonu - a o výsledném rozlišení by nakonec mělo být to rozhodování, na 4K bude 9060 XT už jen stěží stačit, pro 1080p je to ale ideální karta.
@Jab (05.06.2025 15:39): Záleží na konkrétním obchodě ale tyhle tři na tom budou na cost per frame asi dost podobně, akorát Intel má výkon a cenu menší, a 7800 cenu a výkon o něco vyšší. Ale nebude podporovat nové FSR, to dost nahrává té nejnovější kartě.
@TombSpirit (05.06.2025 15:15): Tak zlé to být nemůže, pořád se musí s cenou vlézt pod GeForce 5060Ti - u MSRP se AMD holedbá že cena 16GB verze je nižší než MSRP cena 8GB u Nvidie - a ta se teď u nás reálně prodává za 9-10k. Ceny 9070 sice pomalu padají, ale pořád ještě jsou hodně jinde.
@TombSpirit (05.06.2025 15:06): Njn, to je citace z review :D

Cena možná bude MSRP s dostatečnými dodávkami a v tom případě super. Možná taky těch vyrobených kusů mají pět a půl jako Nvidia u 5090 a bude o půlku větší.
@Ross (05.06.2025 13:34): Jab asi mluví o 8GB verzi, která je nahovno stejně jako to samé od Nvidie, tak málo RAM dnes prostě už u nové karty nestačí a jejích pojmenování je od Nvidie i AMD vyloženě scam.

16 GB 9060 XT verze je na svou kategorii podle testů velmi dobrá, ultimate budget GPU a nejlepší cost per frame na trhu, testeři se jen předhání v tom jak ve srovnání víc urážet Nvidii.
Ale nikdo neví jaká její cena reálně bude měsíc po vydání v obchodech
9060 XT nevypadá až tak skvěle. Nicméně samozřejmě tu bude 16GB verze k dostání do osmi tisíc ve velkých počtech a tím bude PC gaming zachráněn. :)
Už to začíná:
https://www.nintendolife.com/news/2025/06/site-news-weve-got-a-switch-2

EDIT: https://youtu.be/pWi5y4WDA2c

EDIT 2: Komenty na novinkach opet nezklamaly :D
Tohle si koupí jen hlupák nebo děti. 20x recyklovaný Mario kart s grafikou jak z roku 2006 a nulovou hratelnlostí za 90 eur? Port plný bugů Luigis Mansion z DS, kde to po letech v akci stálo 20 euro, opět za 90? Ne díky, v době steam decku a emulátorů..tuhle nenažranost herního průmyslu by neměli lidé podporovat.
https://knowyourmeme.com/memes/quit-having-fun
@Cobot (04.06.2025 15:01): Já se divím, že jsi překvapený. Kdy mělo Nintendo naposledy aktuální hw v konzoli (a nejen u handheldů)? Navíc s tím, jak lidi pořád kupovali ty "strašně zastaralé" Switche ještě nedávno, nemělo Nintendo potřebu spěchat s dvojkou. Mně stačí, že je to cca o řád rychlejší než jednička - na indie a Nintendo hry to bude stačit 5+ let. Věci typu GTA 6 budu hrát na jiném hw.

EDIT: Podle Nintenda 2 - 6.5 h na baterii
@TombSpirit (04.06.2025 14:18): nejde o výkon, ale o to jak je to staré. Grafické jádro je založené na nvidia ampere z roku 2020. To má dopad na výkon, ale hlavně na spotřebu, odpadní teplo a tím pádem i na délku hraní na baterii. V době, kdy zažívají handheldy nový boom, je škoda, že se to neosadi moderním hardwarem. Ten je už při lainchi pomalu obsolete a kde bude za dalších pět let je asi jasné už teď. Zřejmě je ten hardware levný na výrobu. A navíc co si budeme říkat, cílovku nintenda to vlastně nezajímá.
Takže zejtra vychází Switch, ale žádný recenze (ani na hry jako třeba Mario Kart) nebudou, protože Nintendo ho nikomu neposlalo? A do toho SGF. Pěkný!
@Cobot (29.05.2025 15:56): taky se mi doma 7 let válí PS4 Pro, zapnuta byla v posledních pěti letech asi dvakrát, abych zjistil jestli ještě funguje. PS5 mě tedy neláká vůbec. Jediný co mě láká je dualsense, ale dokud Sony neudělá wireless USB adaptér, tak nezájem taky.
Za tyhlu cenu již základní PS5 digital + s mechanikou už jednou byl, relativně nedávno.

Koupi PS5 dobře zvaž, ať nedopadneš jako ... Kupoval jsem PS5, krátce po vydání, především kvůli vychazejícímu Gran Turismo 7, staršímu GT Sport a graficky opěvovanému Driveclub.
Nakonec, po 2 letech stírání prachu, PS5 skončila u dětí v pokojíčku, a ti na tom hrají Genshin Impact.
PS5 má fajn ovladač s haptikou (prakticky nejlepší věc z PS5), ale jinak je to celkově přehypovaná konzole, a proti konkurenci od Microsoftu bohužel nabízí menší portfolio, a především diverzitu her, nemluvě o nabídce starších her z PS 1-3.

Kladně ovšem hodnotím snadné rozšíření úložiště o běžný SSD disk za rozumnou cenu.
Zpětně, kdybych mohl vrátit čas, tak raději koupím novou GPU, CPU, nebo lépe SteamDeck OLED.

A to říkám jako člověk, jenž hraje na Xboxu často, a s ovladačem je tak srostlý, že mu nedělá problém hrát MP v Battlefield 4. Něco, co bych si před pár lety neuměl ani představit, natož zrealizovat. :)
Za roky stravené s Xboxem jsem došel k závěru, že konzoli si kupují hlavně unavení taťkové a mamky od rodin, které už nebaví po práci znovu sedět u PC, ladit ovladače, 60+ fps, proč ten bluetooth ovladač opět nefunguje, zmrvené indiánské Microsoftí patche které time to time dokážou potěšit nejednoho hráče (Nvidia by s GPU drivery mohla nyní povídat), atd.
Konzole jsou nejlepší někde s partou lidí, velkou TV a split-screenem. pro 2 až X hráčů, pak je to teprve ta správná zábava.
@Cobot (29.05.2025 15:56): Tak to je spíš o rozhodování, jestli chceš na jedno stisknutí tlačítka najet do dashboardu a do 5 sekund hrát, než to stavět vedle PC, kde máš skoro všechny hry. Já si chtěl hrozně koupit Pročko, když se o něm mluvilo, teď bych ho s prodejem fat verze sehnal za 10k na MP, ale i kdybych měl víc času hrát, tak mi přijde, že Pročko prostě nedává smysl vůbec za tu cenu.

Jinak ony jak ty konzole v čase několikrát zdražily, tak mi přijde, že ta cena není nic extra. Za 9k jsem koupil v nějaké akci na CZC svoji PS5. Spíš mě teda láká vyměnit fat diskovou verzi za slim bezdiskovou za krásnou tisícovku a další dva roky záruky, hezky až do PS6 :D
Aktuálně z hlediska ceny nejlepší čas koupit PS5. Je asi nejlevnější co kdy byla. Tak jsem si řekl, že bych tedy konečně mohl. Jenže racionálně si ten nákup nedokážu obhájit. Jediný na co jsem přišel je, že mi přijde naprd mít doma sedm let staré PS4 Pro. Na kterém si už nic nového nezahraju. Jenže i na něj pouze sedá prach a prakticky ho nezapinam.

Podvědomě bych tu PS5 Pro chtěl, ale obávám se, že ji vlastně vůbec nevyužiju. Kromě Deamon Souls a Astrobota je na PC vše. Přehrávání UHD BD zní jako použitelná usecase, ale ani do PS4 jsem si žádné BD nekoupíl a saturuji mě streamovaci služby.

Takže to asi fakt nekoupím a tuhle generaci prostě vynechám? To jsou dilemata :)
Oba to máte vymazlené, já stále jedu na R7 3700X a čekám na brzké vydání a recenze. Pak koupím AM5 s RX 9070XT nebo RX 9060XT a CPU, to si ještě rozmyslím, nejspíš R7 9800X3D nebo naopak levný R5 9600X, teď dost zlevnili oba. :)
Dune: Awakening mě konečně přiměla koupit RX 9070 XT. Ne že by to ta Duna úplně potřebovala, hratelná byla i na RX6600, ale nebylo to ideální a ten UT5 engine vypadá moc hezky... a že jsem tu kartu zrovna našel jen za 17500 taky pomohlo. 

Tak testuju v různých hrách, všechno sviští jak jsem očekával, takže většinou velmi dobré i s RT - jediné co je pořád nahovno je Star Citizen. Optimalizace na normální hardware se tam dočkáme snad už jen za dalších pět let :D
A Cyberpunk s Path Tracingem ve 4K  bohužel taky pod hranou rozumné hratelnosti, jen v QHD v pohodě - ale to by snad taky mohla popostrčit lepší optimalizace, nová už ohlášená verze FSR 4 a její oficiální support od CDPR. A RT Ultra jede v pohodě a vizuální rozdíl není velký, no hned se těším na další playthrough.
@Garion (14.05.2025 20:34): Jo no... Myslel jsem to trochu ironicky. Když mě to bude moc štvát, odinstaluju Firefox a budu se tvářit, že se to nestalo :)

@Bursoft (14.05.2025 06:32): Zkoušel jsem Genshin a Orcs must die 3. Čekal jsem, že jestli je vadná iGPU, tak hra okamžitě po zapnutí spadne nebo se grafika kompletně rozpadne. Ale hry jedou bez problémů.

@Rapier (14.05.2025 08:15): Chtělo by to zjistit přesně číslo driveru, který to nedělá, a ten "zafixovat".
Gratulace není myslím na místě - tohle PC nebude herní, ale pracovní otrok zapnutý 24/7.

@Gordon (14.05.2025 12:05):  sfc /scannow nenašel chybu. Díky za tip. AMD ovladač jsem instaloval ručně hned po aktualizacích Windows. Momentálně mám verzi 25.5.1 uvolněnou 25. 4. 2025.

Diskutující (3)